A faajtók felújítása

Az ajtó lakásunk névjegykártyája. Ha fából vannak, megfelelően kell őket kezelni, díszíteni. Ehhez a művelethez való ideális termék a VIDARON Vastaglazúr Teflon® surface protector adalékkal.

A faajtók alapvető előnye a tartósságuk. Sajnos, mint minden hétköznapi eszköz esetében, előbb vagy utóbb megsérül a felületük. Az ajtó külső bevonatának sérülése nem csak ronda, de károsító is. Szélsőséges esetben, ha víz kerül a fa belsejébe, súlyos károkat okozhat.

fot4_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja2

Az általános vélemény ellenére, a faajtók felújítása nem nehéz feladat. Nincs szükség speciális eszközökre, tehát önállóan elvégezhetjük, a házi műhely csendjében. A piacon sokféle festék kapható, ezért az ilyenfajta munkáknál mindig megjelenik a kérdés: melyiket válasszam?

Az ajtónak nemcsak a szélsőséges időjárási viszonyoknak kellene ellenállnia, de jól is kell kinéznie. Pontosan ezért jó megoldás lesz a VIDARON Vastaglazúr. Kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. A termék tartós és rugalmas bevonatot képez, a lefestett ajtó szép fényt kap, kihangsúlyozva a fa textúráját.

Első lépések

Az ajtó felújítását kezdjük a keretből való kivétellel és a fémelemek lecsavarásával. A festéshez szükségünk lesz: kesztyűkre, csiszolópapírra (150-200 illetve 300-as szemcséjű) valamint tamponra, ecsetre vagy hengerre. A VIDARON Vastaglazúr felkenéséhez használjunk oldószeres termékekhez alkalmazott ecsetet. Ha csak univerzális ecsettel rendelkezünk, csiszoljuk le az ecsetvéget csiszolópapírral, így a szálak lágyabbak lesznek. Így megszabadulunk az olyan laza szálaktól is, amelyek más esetben beleragadhatnának a festett felületbe. Ha a henger mellett döntünk, válasszunk rövid szálú, moher terméket.

Első lépés: a felület előkészítése

Először is elő kell készíteni a felületet a festéshez. A hámló festéket vagy mechanikusan vagy kémiai módon távolítsuk el, erre külön használandó készítménnyel. A jó állapotban lévő bevonatot illetve az eddig nem festett felületet, alaposan simítsuk ki csiszolópapírral.

A durvaság és egyenetlenség mértékétől illetve a kívánt eredménytől függően a csiszolópapír legyen 150-200 szemcséjű. Sokkal szebb vizuális hatást érünk el, ha a felület sima lesz. Érdemes emlékezni rá, hogy az erősebben polírozott helyek világosabb lazúr bevonatot, a durvábbak sötétebbet adnak. Ezek után a következő művelet a felület alapos megtisztítása a felgyülemlett portól (használhatunk porszívót).

A Vastaglazúr első rétege

Mint minden festés előtt, miután felnyitottuk a dobozt, a VIDARON Vastaglazúrt alaposan keverjük el. Az ajtók alakjától függően helyezzük fel ecsettel, hengerrel, tamponnal vagy pneumatikus permetezővel a terméket. Az egyszerű felületek esetében, a legegyszerűbb módszer az ecsetes vagy hengeres festés. A sarkokat, töréseket a tampon használatával érhetjük el. Ha ezt a technikát alkalmazzuk, a lazúr bevonat vékonyabb lesz az ecsetes festéshez képest. A tampon előnye ugyanakkor az egyenletes festés és így a bevonat nagyon sima lesz.

Ahhoz, hogy egyenletesen helyezzük fel a vastaglazúrt, kb. egy perc eltelte után fessük szét félszáraz ecsettel a fagyűrűk mentén. Ha nagyobb felületet festünk a különböző elemek kapcsolását frissen festve végezzük. Az így lefestett ajtónak 12 órán kersztül száradnia kell.

Második réteg

Miután teljesen megszáradt a fa el kell végeznünk az ún. réteg közötti csiszolást. Ezt a műveletet 320-as szemcséjű csiszolópapírral végezzük. Ennek köszönhetően kisimítjuk a megemelkedett farostokat és simább felületet kapunk. A következő réteg felfestése előtt a felgyülemlett port távolítsuk el porszívóval. A készítmény második rétegét kenjük fel az egész felületre, emlékezve a félszáraz ecsetes szétkenésre a fagyűrűk mentén. Így a Vastaglazúr alaposan szétfolyik a fa felületén, ideálisan sima bevonatot létrehozva. A festésnek kb. 12 órán keresztül száradnia kell. Miután letelt ez az idő, örülhetünk az ajtó új és elegáns kinézetének.

fot3_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja

A munka befejezte után

A festés utolsó szakasza az eszköszök alapos kitisztítása és kiszárítása. Ehhez szintetikus vagy lakkbenzin hígítót használjunk. Az ecsetet alaposan mossuk le, szárítsuk meg és csavarjuk ki.

fot2_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_warsztat

  • fot4_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja2_9.jpg
  • fot3_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_aranzacja_8.jpg
  • fot2_vidaron_impregnat_ochronno_dekoracyjny_drzwi_warsztat_8.jpg