A fajátékok festése

A faeszközök természetes tartóssága különleges értékkel bír. A fajáték egy egyszerű ajándék, de idejét múlt. Mennyi örömet okozhat egy felújított hintaló, építőkészlet, amikkel mi magunk is játszottunk gyermekkorunkban?

renowacja_zabawek

A látszat ellenére a fajátékok felújítása nem nehéz és önállóan elvégezhető, nem igényel sok munkát és időt. Biztosak lehetünk benne, hogy a megajándékozott gyerek sokáig fog emlékezni az ajándékra. Éppen a fajátékok tartóssága különbözteti meg őket a műanyag mai játékoktól. Talán a megajándékozott saját maga is majd valamikor felújítja és továbbadja?

Az egyszerű eszközökön kívűl, melyekkel szétcsavarjuk a mozgó elemeket (ha vannak ilyenek),szükségünk lesz még: ecsetre, csiszolópapírra illetve megfelelő védő készítményre. A piacon sokk lakk kapható, de válasszuk az érzékeny személyek számára is biztonságos készítményt. A legjobb megoldás a VIDARON Akril Lakk lesz. Ez egy gyorsan száradó készítmény, melynek lágy illata van. Eleget tesz a szigorú európai PN EN 71.3 - Játékok Biztonsága normának. Olyan tárgyaknál használható, amelyekkel gyerekek játszanak, hiszen egészségre nem káros nyersanyagokból készült.

zbawka

A VIDARON Akril Lakk nagyon tartós és ellenáll a súrlódásnak, karcolásoknak, fizikai sérüléseknek illetve a víz és tisztítószerek hatásának, ami a játkok esetében különösen fontos. Kényelmes az alkalmazása és nem igényel nagy tapasztalatot - nagyon jó a terülése és nagyszerűen tapad a felülethez.

Jó választás lesz a Szuperkiadós Vastaglazúr alkalmazása is, amely zselés állagának köszönhetően könnyen használható. Ez termék is eleget tesz az európai "Játékok Biztonsága" normának.

A felület előkészítése

A játék minden egyes mozgórészét csavarjuk le és külön-külön fessük le. A festendő felületnek simának, száraznak és tisztának kell lennie. A zsíros foltokat mossuk le lakkbenzinnel és szárítsuk meg.

A festés előtt minden felületet csiszoljunk le csiszolópapírral. A szemcsésséget igazítsuk a felület durvaságához. A csiszolást elvégezve emlékezzünk a nehezen elérhető helyekre is. A felgyülemlett port tisztítsuk le.

Az első réteg felkenése

A doboz felnyitása után a készítményt jól keverjük el. A lakkozást végezzük ecsettel vagy pneumatikus permetezővel. Emlékezzünk rá, hogy a környezet hőmérséklete ne legyen alacsonyabb, mint 5 és ne legyen magasabb, mint 25 Celsius fok. Az ecsetes lakkozáshoz használjunk műszálas eszközt. Ha univerzális ecsettel festünk, érdemes az ecsetvégeket átcsiszolni csiszolópapírral. Így megpuhítjuk a szálakat és eltávolítjuk a lazákat.

A lakkozást kezdjük a nehezen elérhető helyekkel. A készítményt vastagon kenjük fel, majd kenjük szét. A különböző felületek kapcsolását frissen festve végezzük.

A második réteg felkenése

Miután megszáradt az első réteg, a játék felületét csiszolópapírral lesimítjuk, használjunk kb. 320-as szemcséjű csiszolópapírt. Hasonlóan, mint az első alkalmazásnál, távolítsuk el a port porszívóval. Szükség esetén felkenhetünk még egy réteget. Miután megszáradt a bevonat, a lecsavart elemeket rakjuk össze.

Az utolsó lépés az eszközök szárítása és tisztítása.

  • zbawka_9.jpg
  • renowacja_zabawek_9.jpg