A falépcsők felújítása

A fából készült elemeknek gyönyörű és természetes kinézete van, különleges hangulatot teremtenek. A benti falépcsők intenzív használata által elveszítik fényüket és felújítást igényelnek. A jól végrehajtott felújításnak köszönhetően második életet adhatunk nekik és megint a fa gyönyörű kinézetének örülhetünk.

istock_000006938363large

A benti falépcsők főleg az intenzív súrlódásnak vannak kitéve. Az idő múlásával a fokok felülete hámlani kezd és foltosodni, ezáltal veszít szépségéből. A falépcsők felújítása néhány viszonylag egyszerű műveletet igényel, melyektől függ a végső eredmény. A megfelelően elvégzett műveletek hosszú éveken keresztül visszaadják a szerkezet szép külsejét.

A felület előkészítése

A megfelelő fafelület előkészítése a felújítás első és nagyon fontos szakasza. Először is a hámló bevonatokat távolítjuk el és az elszürkült fa külső rétegét. A munka elvégzéséhez, a lépcsőfelülettől függően, használhatunk vastag szemcséjű csiszolópapírt vagy csiszoló gépet. A második megoldás felgyorsítja a munkát és sokkal kényelmesebb, főleg ha nagy szerkezetről van szó. Az olyan helyeken, ahova a gép nem ér el, kézzel lecsiszolhatjuk a felületet.

A régi festett vagy lakkozott réteg alapos csiszolása lehetővé teszi, hogy a fára könnyebb lesz egy új védő-díszítő réteget felkenni. A felület alapos előkészítése könnyebbé és gyorsabbá teszi az alkalmazást, egyenletes színű felületet kapunk és látható lesz a fa textúrája.

Ha a faelemekben hiányosságok vannak, akkor a pótlásukhoz használhatjuk a VIDARON fatapaszt, a fa színárnyalatához igazítva a színt. A tapaszolt helyeket át kell csiszolni csiszolópapírral, majd le kell tisztítani.

A termék kiválasztása

A falépcsők felújításához alkalmazhatunk fára használható védő-díszítő termékeket. A terméket kiválasztva emlékezzünk arra, hogy a lépcsők ki vannak téve az intenzív kopásnak és a fizikai sérüléseknek. Ezért is olyan megoldást válasszunk, mely szép kinézetet és megfelelő védelmet nyújt.

vidaron_olej_750ml_copyvidaron_bezpodkladowy_750ml_copyvidaron_bejca_do_drewna_750ml_copy

Ha olyan lépcsőt újítunk fel, melyet ritkán használunk, akkor használhatjuk a VIDARON Faolajat, mely természetes Carnauba viaszt tartalmaz, védi és ápolja a fát. Az Olajat használhatjuk egyaránt európai és egzotikus fafajtákhoz is, félmatt felületet kapunk, amelyen jól láthatóak a fagyűrűk.

Ha a felújítandó lépcső pl. a folyosóban van, akkor erős kopásnak vannak kitéve, ilyenkor az optimális választás olyan termék alkalmazás, mely kopás elleni védelmet garantál. Tartós bevonatot kapunk, ha a VIDARON Olajos fapácot alkalmazzuk, átvonva a VIDARON Alapozásmentes parkettalakkal. Az Olajos pác a fa színezésére szolgál. Fokozatosan és egyenletesen hatol a fába, nem emelve meg annak rostjait. A terméknek köszönhetően egy egységes színű felületet kapunk.

A készítmény alkalmazása

Miután előkészítettük a felületet és kiválasztottuk az adott terméket, elkezdhetjük a festést. A használat előtt, a terméket alaposan át kell keverni, hogy egységes állaga és színe legyen. A VIDARON Faolaj és az Olajos fapác esetében nincsen szükség azok felhígítására.

Ha úgy döntöttünk, hogy a lépcsőt faolajjal kezeljük le, akkor ecsettel vagy szivaccsal kenjük fel, két vagy három rétegben - hagyjunk közöttük 6 órányi időt. Kb. 15-20 perc után az egyes rétegek felhelyezése után távolítsuk el az olajfelesleget pamut ronggyal vagy félszáraz szivaccsal. Ez optimális felszívódást biztosít a faelemek testébe.

Ha fapácot alkalmazunk, akkor kenjük fel tamponnal vagy ronggyal, távolítsuk el a felesleget úgy, hogy egységes színt kapjunk. Ha nagyobb szín intenzitást szeretnénk elérni, akkor a pác következő rétegét 24 óra elteltével kenjük fel. A pácolt felületet a VIDARON Alapozásmentes Parkettalakkal vonjuk be be, 24 órával az utolsó pácréteg felkenése után. A lakk a bevonatot megvédi a kopástól, karcolástól, fizikai sérülésektől. A lakkozást lakkhengerrel végezzük el, legalább két réteget felkenve 12 órás szünettel.

shutterstock_134455472

A falépcsők felújításával elkerülhetjük az egész szerkezet drága és időigényes cseréjét, a fa visszakapja eredeti szépségét. A megfelelően felújított lépcsők hosszú évekig fognak minket szolgálni, minden lakónak öröme teli majd szépségükben és használatukban. Az önállóan elvégzett felújítás után nagy megelégedettséget fogunk érezni.

  • shutterstock_134455472_9.jpg
  • shutterstock_48271231_9.jpg
  • iStock_000006938363Large_9.jpg