Gyerekek álmodta faház

A fán felépített faház minden gyerek álma. Ez egy nagyszerű játéktér, amely mesebeli, mágikus teret alkot. A szerkezet bármikor átváltozhat védővárrá vagy kalózhajóvá. A faház építése kihívás, de ugyanakkor öröm az egész családnak. Néhány tipp tőlünk, hogy mire figyeljünk a tervezésnél és hogyan biztosítsunk be egy ilyen objektumot.

domek1

Van olyan felnőtt, aki ne vágyott volna egy saját "villára" vagy egy kicsi "lakásra" a ... fák között. Az évek múlásának ellenére az ilyenfajta fantáziák nem változnak és a mai gyerekek is sűrűn álmodoznak ilyen házikóról. Az álmok megvalósítása, bár némi munkát igényel, lehetséges. A munkának, amit elvégzünk, az eredménye a gyermeki mosoly és elismerés.

A jó terv a siker fele

A fán kiépített házikóhoz nemcsak kézi képesség, de képzelet és kreatitivtás is kell. Nincs két egyforma fa, minden tervet különböző körülményekhez kell igazítani. Ezért a megépítendő objektumot alaposan meg kell tervezni. Az elején el kell dönteni, hogyan tudnak majd a gyerekek bemenni - padlón, létrán vagy lépcsőn keresztül? Ez csak néhány a lehetőségek közül. Az általunk kiválasztott változattól függően, a faházikó máshogyan fog kinézni. Ha ötleteket keresünk, nézzünk fel pl. az Internetre. Ha már kiválasztottuk a tervet, elkezdhetjük a munkát. Először is ki kell választani a megfelelő fát. Egészséges és vastag törzsű fát válasszunk. Ha egy megtermett egyedet találunk, akkor a házikó egészében a törzsön és faágakon fog elhelyezkedni. Ezek ellenére az egész szerkezetet a földbe helyezett tartókkal is érdemes alátámasztani.

domek2

. A házat úgy kell megtervezni, hogy stabil legyen és ne zavarja a fát a természetes fejlődésben. A legjobb ha az építéshez természetes anyagokat használunk, főleg fát, amely nemcsak szép, de - megfelelő módon bebiztosítva - nagyon tartós is. A további előnye az anyagnak a könnyű feldolgozása. Tekintve, hogy gyerekeinknek építünk, emlékezzünk a biztonságukra. A házat ne építsük túl magasra. Érdemes a fa körül egy speciális vastag amortizáló réteget létrehozni - pl. felaprított fakéregből. A faház elemeinek sarkait le kell gömbölyíteni, a fafelületeket pedig le kell csiszolni és szálkamentesíteni kell.

Külső bebiztosítás

Ahhoz, hogy a házikó tartós legyen és ellenálljon az időjárási viszonyoknak illetve a rovaroknak, be kell biztosítani. Ez az egész szerkezetre, belső elemekre, kivágott szélekre vagy faragott nyílásokra vonatkozik. Így biztosak lehetünk benne, hogy munkánk redménye jó védelmet kap. A nyers fát megfelelő termékkel le kell festeni, hogy védelmet biztosítsunk neki. Első lépésként a faelemeket a VIDARON színtelen Impregnálóval (V01) kezeljük. A színtelen változat alapul fog szolgálni a többi réteg számára. Ha alapként használjuk, az impregnáló védi a fát a gombáktól, kék foltosodástól illetve rovaroktól. Mélyen hatol az anyagba védelmet nyújtva a biológiai veszélyekkel szemben. Ahhoz, hogy teljes védelmet nyújtsunk és közben szép külsőt adjunk a házikónak, az impregnált felületeket 24 óra múltával le kell csiszolni csiszolópapírral, portalanítani kell és lefesteni a megfelelő készítménnyel színes változatban pl. a VIDARON Vastaglazúrral. Három nagyon jó minőségű viaszadalékot tartalmaz és tartós, rugalmas bevonatot képez. Rendelkezésünkre áll egy széles színpaletta, többek között arany fenyő, amerikai mahagóni vagy kanadai juhar. A vastaglazúrt az egész felületre egyenletesen felkenjük a fagyűrűk mentén. Ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk, legalább kettő réteget kell felfesteni. A készítmény további alkalmazását legalább 12 órás időközönként végezzük, miután alaposan megszáradt az előző réteg. A festést elvégezhetjük ecsettel, hengerrel vagy permetezéssel. A VIDARON Vastaglazúr Teflon® surface protector adalékot tartalmaz, így teljes védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben. Az Impregnáló és vékonylazúrral vagy VIDARON Vastaglazúrral festett felületek 6 éves garantált és hatékony védelmet kapnak.

Színes belső

Ha már áll a házikó, és a külső elemei megfelelően be vannak biztosítva, el kell kezdeni a belső kialakítást. Itt szükség van a megfelelő védelemre. Ami a színeket illeti engedjük szabadra a fantáziánkat - hiszen a gyermekeinknek építünk házikót. Az élénk, érdekes színek inspirálni fogják a gyerekeket ahhoz, hogy újabb és újabb kalandokat találjanak ki a képzeletükben. A gyerekeink számára lágy és biztonságos termék a VIDARON Szuperkiadós Vastaglazúr, ami a fa védő-díszítő festéséhez használandó.

A vastaglazúr nagyon jól alkalmazható fajátékok és játszótéri elemek festéséhez. Könnyen használható és jól lefedi a felületet. A festés után sima bevonatot képez, mely ellenáll a víznek, fénynek és időjárási viszonyoknak. A termék eleget tesz az európai "Játékok Biztonsága" normának. Egy faágak közötti házikó megépítése nagy kihívás, de minden ezermester számára nagy büszkeség. Semmi sem jelent akkora örömöt, mint a gyerek örömteli arca és álmainak megvalósulása. A tartós falemekből és megfelelően bebiztosított faházikó tökéletes játszótér lesz hosszú éveken át gyerekeink számára.

  • domek2_9.jpg
  • domek1_9.jpg