Hogyan impregnáljuk a fakerítést?

A fakerítés folyamatosan ki van téve az időjárási viszonyok és a biológiai tényezők káros hatásának. Ahhoz, hogy a fakerítés megóvja esztétikus külsejét, folyamatos ápolást igényel.

plot2

A természetes külsőnek és a könnyű elérhetőségnek köszönhetően sok háztulajdonos a fakerítést választja. Ahhoz, hogy megőrizze a kinézetét és tulajdonságait, elengedhetetlen a fa rendszeres ápolása. A legatékonyabb módszer az impregnálás, lazúrozás. Ezt a műveletet még a kevésbé jártas felhasználók is sikerrel végezhetik el. Elég, ha beszerezzük a megfelelő terméket (pl. a VIDARON Impregnálószer és vékonylazúr) és betartunk néhány egyszerű szabályt.

Csiszolás

Ha az előzőleg lefestett kerítést újítjuk fel, a felületet mindenképpen le kell csiszolni csiszolópapírral. Legjobb, ha kb. 150-200-as csiszolópapírt használunk. A szemcsésséget a felület durvaságához igazítsuk. Ahhoz, hogy egységes színt érjünk el, nagyon alaposan le kell csiszolni az egész elemet. Mielőtt elkezdenénk a festést bizonyosodjunk meg róla, hogy a felület száraz és tiszta. A különböző zsírfoltok és szennyeződések eltávolításához használhatunk lakkbenzint.

Impregnálás

vidaron_impregnat_700ml_copyAz előkészített felületre felkenhetünk színtelen VIDARON Impregnálószert (V01),vagy színes Impregnálószer és vékonylazúrt (V02-V17). A készítmény Teflon® surface protector adalékot tartalmaz és óvja a fát belül is és kívül is. Ennek köszönhetően, nemcsak az időjárási viszonyok ellen védett (UV sugárzás és nedvesség),de a különböző biológiai tényezők ellen is, mint pl. gombák, rovarok, penész, amik csúfíthatják a kerítés kinézetét.

Előkészítés a festéshez

A festés elkezdése előtt az impregnálót alaposan keverjük meg. Az ajánlott hőmérséklet, amelynél a munkát végezni lehet, 5°-től 25°C -ig terjed. A felkenéshez a legjobb az oldószeres anyagokhoz alkalmazott ecset. Ha univerzális ecsetet használunk, szükséges lehet az ecsetvég átcsiszolása csiszolópapírral. Ennek köszönhetően meg puhítjuk az ecsetvégeket és eltávolítjuk a laza szálakat, melyek beleragadhatnának a felületbe. Az impregnálót egyenletesen helyezzük fel az egész felületre. Amikor az impregnáló bevonata elkezd mattosodni (kb. 10 perccel a felkenés után) kenjük szét félszáraz ecsettel a gyűrűk mentén. Kezdjük a legkorábban festett helyekkel. Ezek után hagyjuk a festett elemeket száradni 12 órán kersztül.

Réteg közötti csiszolás

Miután teljesen megszáradt az impregnáló és/vagy vékonylazúr bevonat el kell végeznünk az ún. réteg közötti csiszolást. Ez a szakasz nagyon fontos, mert lehetővé teszi a megemelkedett farostok elsimítását és növeli a következő réteg tapadását. Ezt a műveletet 320-as szemcséjű csiszolópapírral végezzük. A második réteget hasonlóan az elsőhöz kenjük fel. Tekintve arra, hogy a fa a következő "adag" impregnálót lassabban fogja felszívni, érdemes néhány perces késéssel elkezdeni a szétkenést. A második réteg szintén kb. 12 órán keresztül szárad.

Ha a fa nyers...

Ha új fakerítést impregnálunk (tehát nyers fát),az első rétegként elmaradhatatlan az elemek impregnálása a VIDARON színtelen Impregnálószerrel (V01). Csak ezek után fessünk az impregnálószer és vékonylazúrral (V02-V17). Az impregnáló színtelen változata behatol a fába és véd a biológiai tényezők ellen - gombák, rovarok, kék foltosodás, penész. Az így impregnált felületet 6 éves Garantált Hatékony Védelem óvja.

istock_000010571627large

A VIDARON Imprenáló és vékonylazúr a faelemeknek elegáns mattos külsőt kölcsönöz. Egyedi tulajdonságai védik a fafelületet a kültéri káros hatásoktól. Ennek az ápolásnak köszönhetően, a fakerítés a kert és a ház névjegykártyájává válik.

  • plot2_9.jpg
  • plot1_9.jpg
  • iStock_000010571627Large_9.jpg