Hogyan impregnáljuk a fát?

A fa kétségtelenül egy gyönyörű építkezési alapanyag, mely gyönyőrű esztétikai tulajdonságokkal bír. A fa kinézetének és tulajdonságainak köszönhetően népszerű beltéri és kültéri epítőanyag. A fakerítések, kerti bútorok vagy a kerti pavilonok ki vannak téve az időjárási viszonyok, gombák és rovarok káros hatásának. Ahhoz, hogy megtartsuk értékeiket, elmaradhatatlan a falemek bebiztosítása.

impregnat

A fa védelmének hatásos módszere a nedvesség, UV sugárzás és károkozók ellen az impregnálás. Az impregnálás szerepét a falak festés előtti előkészítéséhez lehet hasonlítani - az impregnáló mélyen behatol a fába, megvédve ezzel kívűl-belül a gombáktól, kék foltosódástól és rovaroktól.

Egy egyszerű eljárás, mely tartósan védi a fát és kihangsúlyozza esztétikáját, a vékonylazúrozás. Elvégezhető önállóan, emlékezve a felület megfelelő előkészítésére és a következő lépésekre:

1. lépés - a felület előkészítése

Az kezelendő felületnek száraznak kell lennie és tisztának. Ha a felületen koszfoltok illetve zsírfoltok vannak, akkor mossuk le őket lakkbenzinnel és szárítsuk meg. A fafelületnek simának kell lennie - ez megkönnyíti a felkenést és látható lesz a fa gyűrűinek rajzolata. A felület simításához legjobb, ha 150-200-as szemcsézetű csiszolópapírt használunk, ugyanakkor vegyük figyelembe a felület egyenetlenségének mértékét. A legjobb megoldás, ha átcsiszoljuk az egész impregnálandó felületet, így egyszínű faalapot kapunk. Emlékezzünk a csiszolás után visszamardt por eltávolításáról, először kefével majd nedves ronggyal végezzük ezt.

przygotowanie_podloza_ii

2. lépés - az első réteg felkenése

Az így előkészített fafelületnek kezdjük el az impregnálását. A művelthez használhatjuk a VIDARON Impregnálószer és vékonylazúrt, mely Teflon® surface protector adalékot tartalmaz. Ez a fának belső és külső védelmet nyújt, ugyanakkor a falemek elegáns, matt külsőt kinézetet kapnak és látahtó lesz a fa gyűrűinek rajzolata. Az olyan falemeket, melyek közvetlenül ki lesznek téve az időjárási viszonyoknak, kezeljük először le a VIDARON V01 színtelen impregnálóval. A színtelen imregnáló nem tartalmaz pigmenteket, így mélyen behatol a fa testébe és teljes védelmet a biológiai veszélyek ellen - gombák, rovarok, penész, kék foltosodás.

impregnowanie_2impregnowanie_1

A használat előtt az impregnálót alapossan keverjük el az eredeti csomagolásban. Az alkalmazás alatti ajánlott hőmérséklet 5° és 25° C közötti. A vékonylazúrozáshoz legjobb, ha oldószeres készítményekhez való ecsetet használunk. Ha univerzális ecsettel festünk, legjobb ha a szőrszálakat egy aprószemcsés csiszolópapírral átsimítjuk. Ez puhítja az ecsetvégeket illetve kiegyenlíti őket. Az impregnálót az ecsettel kenjük fel a nagy fafelületre, ne hosszabb, mint 10 perc ideje alatt. Ha a felület mattosodni kezd, akkor a lazúrt félszáraz ecsettel kenjük szét a fagyűrűk mentén, onnan indulva, ahol elekezdtük a festést. Ez garantálja a fa egységes színét. Az így lefestett elemeket hagyjuk száradni 12 órán keresztül.

3. lépés - réteg közötti csiszolás

Ha az impregnáló vékonylazúr első rétege megszárad egy ún. réteg közötti csiszolást kell végrehajtanunk. A fa egyes rostjai megemelkedhetnek az első festés során, így durva felület keletkezhet. A bevonat átcsiszolása sima felületet fog eredményezni, így az impregnáló következő rétege is jobban fog tapadni. A rétegek közötti csiszolást végezzük kb. 320-as szemcsézetű csiszolópapírral. A csiszolás után a felületet tisztítsuk meg a portól (legjobb porszívóval).

4. lépés - a második réteg felkenése

Az impregnáló vékonylazúr második rétegét egyenletesen kenjük fel az egész fafelületre, emlékezve a félszáraz ecsetes szétkenésre. Tekintve, hogy a fa a további rétegeket lassabban szívja be, ezért a szétkenést végezzük el valamivel később. A túl korai szétkenés elszíneződésekhez vezethet. A második réteg száradási ideje szintén kb. 12 óra.

impregnowanie_3

A munka befejezése után alaposan mossuk le és szárítsuk meg az eszközöket. A tisztításhoz használhatunk szintetikus hígítót, lakkbenzint. Az ilyen módon elkészített vékonylazúrozás kihangsúlyozza a fa természetes szépségét és rajzolatát, ugyanakkor védelmet nyújt.

plot2

  • przygotowanie_podloza_II_15.jpg
  • plot_1_10.jpg
  • impregnowanie_5_10.jpg
  • impregnowanie_3_10.jpg
  • impregnowanie_2_10.jpg
  • impregnowanie_1_10.jpg
  • impregnat_10.jpg